Rostlinná strava a progrese onemocnění u mužů s rakovinou prostaty

Pokud v posledních několika letech sledujete zprávy související s rakovinou prostaty, možná jste slyšeli o spojení mezi rostlinnou stravou a rakovinou prostaty. Z několika studií i z četných pozorování v praxi vyplývá, že určitá dieta a především rostlinná strava mají pozitivní vliv na vývoj rakoviny prostaty.

Kritici namítali, že pro velmi spolehlivé potvrzení tohoto benefitu by muselo jít o řádné klinické studie podle mezinárodně platných norem. Při sledování vlivu stravy jsou však takovéto exaktní a dlouhodobé studie těžko proveditelné.

Nyní tým vedený Vivian Liu a Dr. Stacey Kenfield z University of California San Francisco zveřejnil výsledky studie, která obsahuje několik velmi povzbudivých zjištění: u lidí, u kterých již byla diagnostikována rakovina prostaty, byla konzumace rostlinné stravy spojena s nižším rizikem relapsu nebo progrese rakoviny.

Tato studie byla publikována ve velmi seriózním a prestižním zdroji JAMA Oncology dne 4. května 2024. Dr. S. Kenfield je mezinárodně respektovaná odbornice z urologické kliniky Kalifornské univerzity v San Francisku, proto by o seriózním vědeckém přístupu u této studie neměly vznikat pochybnosti.

Poznámka: Na konci najdete odkazy na tuto studii včetně podkladových statistických dat a další renomované spolehlivé zdroje. I když jsou v angličtině, můžete si je i tak přečíst, dnešní internetové překládače fungují bezvadně.

Data do značné míry potvrzují to, co již bylo prokázáno v jiných studiích, totiž že středomořská strava s dostatkem zeleniny a ovoce, zdravým olivovým olejem, rybami a ne příliš velkým množstvím červeného masa bude pravděpodobně nejvýhodnější z hlediska rakoviny prostaty.

Kdo se zúčastnil ve studii?
Jednalo se o „observační“ studii, což znamená, že výzkumníci analyzovali informace o pacientech, které byly shromážděny v průběhu času. Tým použil údaje o více než 2 000 pacientech, kteří byli sledováni téměř 20 let. Všichni tito pacienti měli diagnostikovanou lokalizovanou rakovinu prostaty a také vyplnili podrobný dotazník o dietě a životním stylu. Databáze také obsahovala klinická data, jako jsou hladiny PSA , potřeba další léčby a úmrtí.

Jaká je rostlinná strava v této studii?
Kategorie potravin a nápojů byly zvažovány takto:

Zdravá rostlinná strava: celozrnné výrobky, ovoce, zelenina, ořechy, luštěniny, rostlinné oleje, čaj a káva

Nezdravá rostlinná strava: ovocné šťávy, nápoje slazené cukrem, rafinované obiloviny, brambory a sladkosti nebo dezerty

Živočišné potraviny: živočišné tuky, mléčné výrobky, vejce, ryby a mořské plody, maso a různé živočišné potraviny

Každý pacient dostal skóre stravovacích návyků na základě typů a frekvence konzumovaných potravin a nápojů, jak bylo uvedeno v jejich dotazníku.

Skóre indexu rostlinné stravy bylo vypočítáno sečtením bodů za zdravé + nezdravé rostlinné potraviny; méně bodů bylo uděleno těm, kteří jedli nejvíce živočišných potravin. Kromě toho bylo skóre indexu zdravé rostlinné stravy vypočítáno přidělením více bodů za větší množství zkonzumovaných zdravých rostlinných potravin a méně bodů za větší množství zkonzumovaných nezdravých rostlinných potravin a živočišných potravin.

Jaké byly výsledky?
Vědci se zaměřili na progresi rakoviny prostaty , kterou definovali jako biochemickou recidivu, další léčbu, kostní metastázy nebo úmrtí na rakovinu prostaty.

U pacientů s nejvyšším celkovým skóre rostlinné stravy (tj. kteří jedli více rostlinné a méně živočišné stravy) byla o 47 % nižší pravděpodobnost progrese rakoviny prostaty ve srovnání s pacienty s nejnižším skóre. (Pro představu/srovnání: používání bezpečnostních pásů v autě nižuje úmrtí cestujících na předních sedadlech o 45 %).

U všech pacientů ve studii nebyla zdravá rostlinná strava (tj. konzumace relativně většího množství luštěnin, ořechů, zeleniny atd.) spojena s rizikem progrese onemocnění.

U pacientů s agresivnějším onemocněním (Gleason stupeň 7 nebo vyšší), byla zdravá rostlinná strava spojena s nižším rizikem: pacienti s vyšším skóre zdravé rostlinné stravy měli o 55 % nižší pravděpodobnost progrese onemocnění ve srovnání s těmi s nejnižším skóre.

Co to znamená pro pacienty

Studie ukázala, že po diagnóze a léčbě rakoviny prostaty měli muži, kteří konzumovali převážně rostlinnou stravu, progresi onemocnění pouze o polovinu častěji než muži, kteří tuto dietu nedrželi.

Tato studie poskytuje další poznatky o tom, že u pacientů s diagnostikovanou lokalizovanou rakovinou prostaty může být orientace na rostlinné potraviny namísto živočišných produktů spojena s nižším rizikem zhoršení nebo návratu rakoviny prostaty.

Pacienti po operaci často kladou svým lékařům otázku: Mohu něco udělat, abych se ochránili před opakováním nemoci? Tato studie ukazuje, že více rostlin ve stravě snižuje riziko progrese rakoviny prostaty.

Nemusíte se ale stát úplně veganem. Zvažte více rostlinné stravy jako „pojistku“ proti mnoha běžným onemocněním, které může být také spojeno s přínosy pro prostatu. Pokud si nejste jisti, poraďte se se svým lékařem nebo odborníkem na výživu, jak získat dostatek bílkovin a dalších živin.

Harvardská epidemioložka a vědkyně Dr. Lorelei Mucci, MPH, Sc.D., byla požádána o odborný názor na souvislosti mezi některými dietními prvky a rakovinou prostaty. Zde je přehled některých doporučení:

„Vaše nejlepší strava je pestrá: výběr rostlinných, nezpracovaných potravin s nízkým obsahem cukru – a živočišných bílkovin s mírou, pokud se rozhodnete je vůbec jíst.

Extra panenský olivový olej Ano! Více než 2 polévkové lžíce denně.  Tento olej mimo jiné obsahuje hydroxytyrosol, který vědci dnes uznávají jako přirozený prostředek chemoprevence rakoviny. Je to silný antioxidant a bylo prokázáno, že chrání před rakovinou tím, že zpomaluje proliferaci (šíření) nádorových buněk a zvyšuje apoptózu – „sebevraždu“ – rakovinných buněk.

Rajčata: Ano! Obzvláště při vaření nebo pokapání olivovým olejem, který vám pomáhá absorbovat klíčovou složku rajčat, lykopen.  „Prostata hromadí spoustu věcí,“ včetně cholesterolu. „Akumuluje lykopen. Když muž jí stravu s vysokým obsahem lykopenu, z nějakého důvodu hladina lykopenu v prostatě stoupá. Lykopen se hromadí v prostatě. Je to antioxidant. Toto je jedna z jednotlivých složek stravy, která se zdá být docela slibná.“

Nemáte rádi rajčata? Dobrá zpráva: Lykopen je také ve vodním melounu a grapefruitu!

Káva: Ano. „Káva vypadá stále slibněji. Nyní existuje řada studií, které naznačují, že pravidelné pití kávy, jeden až dva šálky denně, může pomoci předcházet agresivním formám rakoviny prostaty.“ Některé studie říkají, že tři až čtyři šálky nabízejí ještě větší přínos, ale počáteční výhoda je i s jedním až dvěma šálky. Káva může podle posledních výzkumů také snížit riziko cukrovky, rakoviny jater a Parkinsonovy choroby.

Ryby: Ano. „Zveřejnili jsme metanalýzu epidemiologických studií, které se zabývaly konzumací ryb a rakovinou prostaty – a pravidelná konzumace ryb prokázala docela dobrý přínos.“ Zvláště důležité jsou tmavé ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny, jako je losos a kanic červený.

Těstoviny: S mírou. „Nadměrná tělesná hmotnost, zejména tzv. viscerální tuk kolem břicha, je spojena s nejhoršími následky rakoviny prostaty. Vše, co mohou muži udělat pro snížení své hmotnosti je prospěšné: omezit chléb a těstoviny a celkově zvýšit příjem celozrnných těstovin a zeleniny.“

Připálené maso: Zkuste ho omezit. Když je maso zuhelnatělé, vytváří chemickou sloučeninu zvanou PhIP, která je známým karcinogenem.  Ještě horší kombinací je grilování zánět podporujícího červeného, ale především zpracovaného, uzeného masa.

Vitamín D: Ano. „Existují opravdu slibné údaje o vitaminu D a úmrtnosti na rakovinu prostaty.“ Vitamin D se nachází v některých potravinách, jako jsou tučné ryby a vaječné žloutky a tělo produkuje vitamin D prostřednictvím slunečního záření. Průzkumy ukázaly, že většina mužů však nemá dostatek vitaminu D a nejlepší strategií je užívat doplňky vitaminu D.

Dr. Lorelei Mucci, profesorka, ředitelka Programu epidemiologie a prevence rakoviny v rámci katedry epidemiologie na Harvard TH Chan School of Public Health (HSPH). Zástupce ředitele pro vědu, Program epidemiologie rakoviny v Dana-Farber/Harvard Cancer Center (DF/HCC), ředitelka strategických výzkumných partnerství v American Cancer Society.

https://www.medscape.com/viewarticle/does-diet-affect-progression-risk-after-prostate-cancer-2024a1000a89?ecd=mkm_ret_240608_mscpmrk-OUS_IntStories_etid6574745&uac=158966AG&impID=6574745

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2818122

https://www.urotoday.com/video-lectures/prostate-cancer/video/mediaitem/3941-plant-based-diet-associated-with-better-quality-of-life-in-prostate-cancer-survivors-stacy-loeb.html

https://www.urotoday.com/video-lectures/prostate-cancer/video/mediaitem/3515-association-of-plant-based-diet-index-with-quality-of-life-in-patients-with-prostate-cancer-stacy-loeb.html

https://www.pcf.org/c/the-best-of-the-best-food-science-and-prostate-cancer/